.st0{fill:#FFFFFF;}

Apa itu H5P?

By  Putri Nor Atteya

Pensyarah, guru dan pereka bentuk pengajaran yang ingin mempelbagaikan pengalaman pembelajaran pelajar mereka, harus menggunakan aktiviti H5P dalam laman Moodle mereka.

H5P ialah projek “open source” yang membolehkan anda mencipta aktiviti pembelajaran HTML5 secara interaktif dan responsif.

.

Apa itu H5P

H5P (singkatan untuk HTML5 Package) ialah open source yang membolehkan pembangunan dan pelaksanaan kandungan pembelajaran dan video interaktif dalam sistem pengurusan pembelajaran (LMS) dan platform ePembelajaran yang lain. Platform ini bertujuan untuk memudahkan dan meningkatkan kecekapan mencipta dan berkongsi semua jenis kandungan yang berformat kan HTML5. Untuk menggunakan H5P, anda hanya memerlukan pelayar web moden dan LMS dengan akses kepada H5P secara percuma.

Bagi profesional ePembelajaran yang bekerja dengan sistem pengurusan kandungan (content management system, CMS) atau LMS, H5P boleh digunakan untuk membangunkan kandungan pembelajaran, yang mana ini akan menjadikan kandungan pembelajaran ini lebih interaktif. H5P sering digunakan untuk mencipta video interaktif, pembentangan, permainan, kuiz, dan jenis bahan pembelajaran yang lain.

Sebagai open source tool, dan bebas untuk digunakan, H5P juga adalah platform yang menggunakan format HTML5, menjadikannya boleh diakses merentas pelbagai peranti dan juga web browser.


Konten interaktif, H5P, dan Moodle

H5P membolehkan anda mencipta dan membangunkan kandungan pembelajaran yang sangat interaktif untuk Moodle LMS. Saya selalu mengesyorkan menggunakan aktiviti standard dalam Moodle berbanding plugin pihak ketiga. Kelebihan menggunakan platform ini adalah, jika terdapat penambahbaikan, H5P tidak akan terjeas. Setiap kandungan pembelajaran yang anda buat akan disokong dalam versi perisian terkini. Hasilnya, anda boleh memastikan Moodle anda dikemas kini.

Walau bagaimanapun, H5P pada masa ini sangat popular di kalangan pengguna LMS terutama sekali Moodle dimana kandungan epembelajaran digunakan secara meluas. Kandungan-kandungan yg interaktif akan menarik minat pelajar untuk lebih bersemangat untuk sesi pembelajaran.

Bagaimana ia berfungsi?

Mencipta kandungan interaktif dan responsif.

 1. Mula bangunkan kandungan epembelajaran di platform Moodle dengan bantuan https://h5p.org/ untuk mengenal pasti jenis kandungan yg ingin dibangunkan.
 2. Sesudah selesai dengan kandungan, ia boleh digunakan di mana-mana bahagian di dalam platform Moodle anda.

Jadi apa yang boleh anda lakukan dengan H5P?

H5P menawarkan beberapa jenis kandungan interaktif yang boleh anda gunakan dalam platform Moodle. Ini termasuklah Video Interaktif, Kuiz Aritmetik, Pembentangan Kursus, Kad Dialog, Teka Jawapan dan Garis Masa antara lain. Anda boleh memilih pelbagai jenis aktiviti yang anda mahukan seperti di bawah.

H5P and Moodle
Screenshot from https://h5p.org/content-types-and-applications

Lihat beberapa contoh di sini https://h5p.org/content-types-and-applications

Yang paling penting, guru dan pelatih mungkin tertarik dengan Juxtaposisi Gambar dan Timelines.

Contoh H5P Moodle

 1. Multiple choice quiz: H5P membolehkan pengguna membuat kuiz berbilang pilihan dalam Moodle, yang boleh termasuk imej, audio dan video. Kuiz boleh ditetapkan untuk digredkan secara automatik, dan keputusan boleh direkodkan dalam buku gred Moodle.
 2. Drag and Drop: Aktiviti interaktif ini membolehkan pengguna menyeret dan melepaskan item ke tempat yang betul pada grid atau imej. Ia boleh digunakan untuk menguji pengetahuan konsep atau untuk mengamalkan perbendaharaan kata.
 3. Interactive Video: H5P memungkinkan pengguna untuk menambahkan elemen interaktif ke video, seperti pertanyaan dan hotspot. Ini dapat digunakan untuk menarik perhatian siswa pada konten dan menguji pemahaman mereka saat menonton video.
 4. Image Hotspots: Aktiviti ini membolehkan pengguna menambah tempat liputan pada imej, dengan setiap tempat liputan memaut kepada maklumat tambahan atau soalan kuiz. Ini boleh digunakan untuk membuat maklumat grafik atau gambar rajah interaktif.
 5. Timeline: Aktiviti garis masa membolehkan pengguna membuat garis masa acara, dengan setiap acara termasuk teks, imej dan audio. Ini boleh digunakan untuk membentangkan peristiwa sejarah atau untuk memaparkan langkah-langkah proses.
 6. Collage: Aktiviti kolaj membolehkan pengguna membuat kolaj imej, dengan setiap imej dipautkan kepada maklumat tambahan atau soalan kuiz. Ini boleh digunakan untuk membuat persembahan interaktif atau untuk memaparkan koleksi imej yang berkaitan.
 7. Accordion: Aktiviti akordion membolehkan pengguna membuat senarai item yang boleh dikembangkan atau diruntuhkan oleh pengguna. Ini boleh digunakan untuk menyampaikan maklumat dengan cara yang lebih teratur dan interaktif.
 8. Interactive Presentation: H5P membolehkan pengguna membuat persembahan interaktif menggunakan pelbagai templat dan jenis media, termasuk teks, imej dan video. Pembentangan ini boleh digunakan untuk menyampaikan maklumat dengan cara yang lebih menarik, dengan elemen interaktif seperti kuiz dan tempat liputan.
 9. Image Sequencing: Aktiviti penjujukan imej membolehkan pengguna membuat urutan imej yang boleh disusun semula oleh pengguna. Ini boleh digunakan untuk berlatih memesan atau menyampaikan maklumat dengan cara yang lebih interaktif.
 10. Interactive Book: Aktiviti buku interaktif membolehkan pengguna mencipta buku digital dengan elemen interaktif seperti kuiz, tempat liputan dan audio. Ini boleh digunakan untuk mencipta bahan pembelajaran digital yang menarik atau untuk menyampaikan maklumat dengan cara yang lebih interaktif.

Apakah kelebihan menggunakan H5P dan Moodle?

Pertama, H5P bukan sahaja percuma sepenuhnya tetapi juga teknologi sumber terbuka. Menjadi program sumber terbuka membolehkan pengguna dan penyumbang dari seluruh dunia menaik tarafnya secara berterusan dan menambah ciri baharu.

Kedua, ia sangat intuitif. Dengan itu, pensyarah dan guru tidak memerlukan sebarang kemahiran dalam Java atau HTML untuk mencipta kandungan interaktif di laman web e-pembelajaran mereka.

Akhir sekali, kandungan yang dibuat dengan H5P adalah serasi merentas platform yang berbeza, Moodle, Drupal dan WordPress. Selain itu, kandungannya kelihatan menakjubkan pada semua peranti.

H5P ialah cara terbaik untuk menambah tugas pembelajaran interaktif pada VLE anda, sebagai tambahan, atau untuk melengkapkan semua ciri teras Moodle yang hebat.

Untuk memasang dan bermula dengan H5P dan Moodle anda boleh mengikuti panduan ini. Jika anda adalah pelanggan Pukunui yang dihoskan – hanya hantarkan e-mel kepada kami yang meminta pemalam dipasang atau hubungi kami untuk meminta bantuan. Semasa anda berada di sini, anda mungkin berminat dengan Pemalam Moodle Paling Popular kami pada siaran 2018.

Putri Nor Atteya


Putri's passion for eLearning can be traced back to 2015, when she spent significant time working on various eLearning tools. As an LMS Consultant and trainer, she specializes in Moodle platform and H5P

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Sistem Pengurusan Pembelajaran atau "Learning Management System" (LMS) adalah aplikasi perisian yang membantu para pengajar dan penyelia. Fungsi yang terdapat di dalam LMS adalah termasuk

Pengenalan kepada Sistem Pengurusan Pembelajaran

Training in Malaysia is an essential component of professional development and career advancement. With a rapidly changing economy and a highly competitive job market, training

Maximising Training in Malaysia: Insights from the HRD Corp Industry Intelligence Report

Online learning in Malaysia has become increasingly popular in recent years, with many students and working professionals taking advantage of the convenience and flexibility of

Exploring the advantages of online learning in Malaysia: Flexibility, affordability, and a wide range of course options

If you’re looking to expand your knowledge and skill set, online learning platforms are a great way to do it. And if you’re a student

7 great sites to take elearning courses in Malaysia

Are you looking for the best elearning platforms in Malaysia? Look no further! Here are the top 10 elearning platforms in Malaysia to consider for

The top 10 elearning platforms in Malaysia

The IMU International Learning Resources Festival (IMU ILRF) is an annual event jointly organised by the Learning Resources Department, Clinical Skills & Simulation Centre (CSSC),

H5P Interactive Video Workshop at the IMU ILRF 2022

Talk to us 

How can we help you, help your learners?

>