.st0{fill:#FFFFFF;}

Cara Mengesan Plagiat dalam Esei Pelajar

By  Tengku Alauddin

Dalam catatan blog terbaru ini, kita akan melihat cara mengesan peniruan dalam esei pelajar. Sejak Internet bermula, penyakit kepala yang terbesar bagi pendidik adalah menangani peniruan. Beruntungnya, kini terdapat banyak alat yang membantu anda mengesan apabila peniruan berlaku.

Banyak alat ini menggunakan AI yang canggih dan berkesan untuk mengenal pasti pelajar yang cuba menggunakan hasil kerja orang lain sebagai kerja mereka sendiri. Hal ini menjimatkan masa pendidik serta menjadikan proses akademik lebih telus dan boleh dipercayai. Kelebihan lain ialah ia mendorong pelajar untuk berfikiran lebih bebas, kerana ia menghilangkan godaan untuk menyalin dan menampal!

Moodle menawarkan beberapa plugin pengesan peniruan untuk membantu pengguna mengatasi masalah ini dengan cepat. Secara khusus, mereka menyokong aktiviti berikut:

  • Tugasan – proses di mana pelajar menyerahkan tugasan mereka kepada tutor.
  • Forum forum perbincangan boleh diimbas untuk peniruan, terutamanya apabila menilai sumbangan untuk tujuan penilaian.
  • Bengkel – menonjolkan aktiviti peniruan apabila pelajar menglibatkan diri dalam projek penilaian rakan sebaya.

Perisian pengesanan peniruan mengimbas dokumen, kemudian mencari corak teks umum yang boleh didapati dalam talian. Ini termasuklah artikel dalam pelbagai format dan yang tersembunyi di sebalik dinding pembayaran.

Dalam sesetengah kes, pelajar akan menyebut teks yang telah disalin dengan betul dan digunakan untuk ilustrasi. Algoritma pintar ini mampu mengesan apabila situasi ini berlaku. Walau bagaimanapun, jika teks telah digunakan untuk membuatnya kelihatan seperti perkataan pelajar itu sendiri, algoritma tersebut akan menandakannya.

Satu cara alternatif yang jelas untuk pelajar yang teliti adalah dengan menulis semula teks yang ingin ditiru. Perisian pengesanan peniruan sangat berkesan dalam mengesan corak teks yang serupa tetapi tidak menjamin 100% keberkesanannya. Namun, ia dapat menyorotkan kawasan-kawasan yang mengundang kebimbangan, agar tutor dapat membuat keputusan sama ada pelajar telah menyalahgunakan bahan atau tidak.

Dua alat yang paling popular yang boleh diintegrasikan ke dalam Moodle adalah:

  1. Turnitin

Sebagai keperluan institusi akademik di seluruh dunia, Turnitin adalah salah satu pengesan peniruan yang paling banyak digunakan. Selain teknologi pengesanan yang canggih, Turnitin juga membantu tutor mempercepatkan penilaian pelajar dengan menambah alat yang ‘mendorong kecerdasan penulisan dan integriti akademik’.

  1. Ouriginal

Perisian yang telah memenangi anugerah ini juga termasyhur di dunia pengesanan peniruan dan baru-baru ini telah diambil alih oleh Turnitin. Alat ini dapat mengesan peniruan dalam bahasa apa pun dan amat selamat.

Graph of the top Moodle plugin downloads.
Data dari https://moodle.org/plugins/stats.php?plugin_category=35

Walaupun kedua-dua alat ini serupa, terdapat beberapa perbezaan kecil. Sebagai contoh, Ouriginal lebih dikhususkan untuk pelajar yang bekerja pada dokumen penyelidikan. Turnitin menyimpan semua dokumen yang telah diimbas dalam sistem mereka untuk selama-lamanya, supaya pelajar yang ingin menggunakan kerja pelajar tahun-tahun sebelumnya akan dikesan. Ouriginal membenarkan dokumen yang telah diimbas dihapuskan setelah diproses.

Amat sukar bagi pendidik untuk menegakkan keadilan dan akauntabiliti pelajar tanpa menggunakan pemalam alat pengesanan peniruan. Itulah sebabnya teknologi sedemikian adalah satu keperluan dalam dunia di mana begitu banyak maklumat boleh diakses dengan bebas dan mudah.

Jika anda ingin mendapatkan nasihat tentang penggunaan alat pengesanan peniruan atau bagaimana mengesan peniruan dalam esei pelajar, hubungi Pukunui untuk membincangkan pilihan.

Tengku Alauddin


Din is a skilled and motivated developer, with experience in project delivery, solutions design, configuration and implementation. He has extensive technical and software development expertise in PHP, PHPLens Library Tool, Oracle SQL, DB2 SQL, PL/SQL, JavaScript, HTML, CSS, jQuery, AJAX and Linux Scripting. Din is adept at coding, integration and project implementation, and can work effectively both independently and as part of a team. He is a fast learner and adaptable to new technologies, with a focus on security and reliability. Din's professional experience includes working as a Software Engineer for Juris Technologies and the Ambank Project Team, as well as a Junior Software Engineer for Proactive Customer Support.

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

At Pukunui, we are at the forefront of eLearning solutions in Malaysia, offering top-tier LMS Hosting services tailored for the Malaysian market. Our commitment to

Read More
Career Opportunities at Pukunui Malaysia

Sertailah kami untuk latihan LMS di Kuala Lumpur! Mencari latihan LMS Kuala Lumpur? Semak secara berkala untuk mendapatkan kemas kini dan maklumat tentang kursus-kursus kami

Read More
Latihan LMS di Kuala Lumpur, pembelajaran atas talian di Malaysia.

Moodle and TalentLMS are both learning management systems (LMS) that allow educators to create and manage online courses. Both platforms offer features such as course

Read More
Moodle vs TalentLMS: Similarities and Differences

Online learning has gained significant popularity in Malaysia in recent years and for good reason. With technological advancements and the growing need for flexibility, online

Read More
Unlocking Opportunities: Online Learning in Malaysia

Key Takeaways: LMS vs SMS for Your School An LMS focuses on enhancing academic processes and online learning, while an SMS streamlines administrative and non-administrative

Read More
LMS vs SMS for Your School’s Success

This post looks at a Moodle RTOManager integration that we recently implemented for a client. Registered Training Organisations (RTOs) require a software solution that caters

Read More
Moodle RTOManager Integration: Streamline & Enhance Training

Talk to us 

How can we help you, help your learners?